Slávnosť Božieho Tela oslávia veriaci s biskupmi procesiami v uliciach

11.06.2023 Bratislava

Bratislava 11. júna (TASR) - Pri príležitosti slávenia Slávnosti Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi, ktorá bola vo štvrtok (8. 6.), sa uskutočnili na viacerých miestach Slovenska vonkajšie verejné slávnosti spojené s uctením Najsvätejšej eucharistie. Mnohé z nich však preložili na nedeľu. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe.

V nedeľu bude v Bratislave vonkajšia verejná Slávnosť Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi pozostávajúca z pontifikálnej svätej omše na Primaciálnom námestí začínajúcej o 10.30 h. Následne sa uskutoční eucharistická procesia k Farskému kostolu sv. Jána z Mathy (Trojička) na Župnom námestí.

Slávnosť veriaci v Trnave verejne oslávia eucharistickou procesiou ulicami mesta tiež v nedeľu. Aj v tomto roku sa slávenie Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi uskutoční v biskupskom kostole a následne eucharistickou procesiou ulicami mesta. Slávnosť sa začne o 9.30 h svätou omšou v Katedrále sv. Jána Krstiteľa. Po nej bude nasledovať procesia z katedrály k jezuitskému Kostolu Najsvätejšej Trojice. Odtiaľ procesia povedie k františkánskemu Kostolu sv. Jakuba, následne k uršulínskemu Kostolu sv. Anny a späť ku Katedrále sv. Jána Krstiteľa (univerzitný kostol), kde bude procesia ukončená eucharistickým požehnaním.

Nitrianske biskupstvo a farnosti mesta Nitra pozývajú veriacich na verejné slávenie Slávnosti Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi spojené s eucharistickou procesiou. Uskutočnia sa v nedeľu od 10.00 h na Svätoplukovom námestí. Hlavným celebrantom pontifikálnej svätej omše bude nitriansky biskup Viliam Judák a koncelebrantami budú kňazi z mestských farností a pôsobiaci na území mesta. Po skončení svätej omše je naplánovaná tradičná eucharistická procesia, ktorá bude zakončená požehnaním pri Kostole sv. Michala Archanjela na Vŕšku. "Prvoprijímajúce deti si so sebou môžu priniesť lupene kvetov," informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.
 

Vyberte región